ERGOTHERAPIE BIJ DEMENTIE

Het doel is om de levenskwaliteit en de zelfstandigheid zo groot mogelijk te houden van zowel de persoon met dementie als de mantelzorger

Dementie

Dementie heeft een grote impact op het leven van een patiënt en zijn omgeving. Hoewel dementie niet te genezen is (in sommige  gevallen wel te vertragen door medicatie), is het doel om de levenskwaliteit en de zelfstandigheid zo groot mogelijk te houden van zowel de persoon met dementie als de mantelzorger.

De ergotherapeut zal eerst achterhalen waar de grootste probleemvlakken liggen. Welke handelingen kunt u niet of nauwelijks meer uitvoeren? En welke handelingen kunt u juist wel zelf uitvoeren? Welke activiteiten maken voor u het leven waardevol en zijn dus belangrijk om zo lang mogelijk te blijven doen?

Zodra duidelijk is waar de knelpunten zitten en waar winst te behalen valt in uw zelfredzaamheid, zal de ergotherapeut u aan de hand van tips en uitleg begeleiden in het zelf oppakken van activiteiten. Eventuele mantelzorger(s) worden hierbij betrokken, om gezamenlijk een goed evenwicht te vinden tussen de hulpbehoevendheid en zelfstandigheid. De therapeut zoekt naar manieren waarop mensen voor hen betekenisvolle activiteiten kunnen blijven doen, terwijl tegelijkertijd de mantelzorger zoveel mogelijk wordt ontlast.

Waar beperkingen zijn

zoeken we samen naar mogelijkheden