ERGOTHERAPIE VOOR OUDEREN

Naarmate iemand ouder wordt, kunnen problemen ontstaan in het dagelijks functioneren.
Activiteiten die eerst nog zelfstandig uitgevoerd werden, kunnen nu moeilijker verlopen. Denk daarbij aan het in en uit bed stappen, naar de supermarkt gaan of de persoonlijke verzorging.

Ik ga samen met u (en uw mantelzorger) op zoek naar een oplossing die bij u en uw situatie past. We kijken dan ook eerst of bepaalde vaardigheden getraind kunnen worden. Lukt dit niet dan wordt uitgezocht met welke hulpmiddelen kan worden gecompenseerd. Het doel is dat u thuis weer veilig zelfstandig kan functioneren.

Mensen halen voldoening uit het uitvoeren van of betrokken zijn bij dagelijkse, betekenisvolle activiteiten. Betekenisvol handelen leidt tot verbetering van gezondheid en welzijn, leidt tot meer kwaliteit van leven, meer zelfvertrouwen, verminderde gezondheidsrisico’s, meer doelgericht handelen en verminderde isolatie.

Valpreventie

Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Het valrisico wordt vaak door meerdere factoren bepaald. Een ergotherapeut kan deze risicofactoren in- en rondom huis in kaart brengen. Er wordt gekeken wat er in uw situatie nodig is. Er zal dan gericht advies en begeleiding geboden worden om het valrisico te verlagen. Dankzij een individuele aanpak kan het valriscio bij thuiswonende ouderen veelal effectief verlaagd worden.

NAH (waaronder CVA en Parkinson)

Niet-aangeboren hersenletsel brengt lichamelijke en cognitieve problemen met zich mee. Deze problemen kunnen een flinke weerslag hebben op het zelfstandig uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Er is aandacht voor het praktisch oefenen van de arm en handfunctie in functie van dagelijkse activiteiten. Ook de onzichtbare gevolgen worden onder de loep genomen: cognitieve gevolgen zoals aandacht en concentratie. Ik help u bij het plannen en organiseren van het dagelijks leven en het omgaan met vermoeidheid na hersenletsel.

Waar beperkingen zijn

zoeken we samen naar mogelijkheden